Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović uručio je danas, u Banjoj Luci, deset povelja o imenovanju notara u Republici Srpskoj.

Čestitajući notarima imenovanje na ovu funkciju, ministar Kasipović je izrazio očekivanje da će novoizabrani notari uspješno poslovati, i, kao nosioci javnih ovlaštenja, dati svoj doprinos jačanju pravne bezbjednosti i rasterećenju pravosuđa Republike Srpske.

„Imenovanje novih notara predstavlja relizaciju politika Narodne skupštine Republike Srpske i Vlade Republike Srpske u oblasti notarijata kojom se nastavlja sa unapređenjem notarijata kao djelatnosti, a koja je, za svoje desetogodišnje postojanje u Republici Srpskoj, postigla značajne reference prepoznate ne samo kod nas nego i u regionu”, rekao je ministar Kasipović.

On je naveo da su imenovanjem novih notara u Republici Srpskoj popunjena upražnjena mjesta notara u više službenih sjedišta, što će doprinijeti većoj dostupnosti notarskih usluga građanima Republike Srpske.

Nakon uručenja Povelje slijede aktivnosti u kojima je imenovani notar obavezan da obezbijedi, osposobi i opremi prostorije u kojima će obavljati notarsku službu i pružati notarske usluge, a nakon čega će ministar pravde, rješenjem, odrediti dan početka rada notara.

Imenovanjem tri notara u Banjoj Luci, po dva u Bijeljini i Prijedoru, te po jednog u Modriči, Doboju i Trebinju, Republika Srpska će imati ukupno 55 notara, u 23 službena sjedišta.